Bireysel Emekliliğinize Yatırım Yapın, Bırakın Robo Danışmanlar Yönetsin
Burak Arslanpay
Bugüne kadar kazandığınız her kuruşu harcamış , hatta borca girip de harcamaya devam etmiş olabilirsiniz ama artık parti sona ermeli diye düşünüyorsanız işte size yol haritası.
Harcamalarınızı kısmak, düzenli birikim yapmayı hedeflemek veya yatırım yapmaya başlamak gibi hedefleriniz olsa da finansal durumunuzu daha sağlıklı hale getirmeye çalışmak düzenli detox diyeti yapmak gibi tam bir taahhüt ve irade gücü gerektirir. Para yönetiminizde daha iyi hale gelmek için yardımcı olabilecek bazı küçük ip uçları vermek istiyoruz.
Bir harcama planı yapın
Kira, faturalar, borç-kredi ödemesi, taksitler ve diğer düzenli ödemeleriniz gibi aylık giderlerinizi liste yapın, ve bu ödemeleri zamanında yapacak geliriniz olduğuna emin olun. Bunlardan artan paranız sizin harcanabilir gelirinizdir.
Harcamaları planlamak ani gelişecek harcama dürtülerini sınırlayacaktır. Alışverişe giderken liste yapın ve listeye bağlı kalın.Kendinize bir güzellik yapmak istiyorsanız da küçük bir miktarı önceden bu amaçla ayırın. Harcama yapmak için dürtülerinize hakim olmak, harcama yapmaktan daha fazla tatmin edici olacaktır. Teknolojinin yardımı ile farklı uygulamalar ile harcamalarınızı izleyebilirsiniz. Bu sayede harcama alışkanlıklarınızı daha net görüp, gereksiz ve lüks harcamalarınızı farkına vararak daha kolay kesinti yapabilirsiniz.
Tasarrufa fatura ve giderleri kontrol ederek başlayabilirsiniz. Elektrik veya telefona fazla para harcıyor olabilirsiniz. Telefon şirketinizin kampanyalarını sürekli takip edip bu faturada büyük düşüşler elde edebilirsiniz. Elektrik harcamanızı elektrik şirketinin daha uygun paketlerini kullanarak azaltabilirsiniz. Senede iki kere gittiğiniz spor salonu aboneliği veya çok az seyrettiğiniz televizyon sinema paketi gibi kullanmadığınız veya az kullanarak gerekli faydayı elde etmediğiniz abonelikleri iptal etmek de önemli bir tasarruf sağlayacaktır. Ayda 10-15 TL nedir ki demeyin, yıllık toplamını hesapladığınızda 2 aylık telefon faturasını karşılayabilirsiniz.
Kredi kartı veya banka kredisi borcu ödüyorsanız, bankaların faiz oranlarını araştırarak daha düşük faizli borç ile mevcudu kapatmak da toplamda büyük tasarruf sağlayacaktır. Çok avantajlı faiz ve kredi kanalları bulabilirsiniz, sadece borcu erken kapatmanın maliyetini iyi hesaplamanız bile size nefes alma imkanı sağlayacaktır.
Tüm bunları yaparken kendinize ve sevdiklerinize iyi gelecek harcamaları yapmaktan sakınmaya gerek yok. Harcama detoxu, plan ve bütçe yaptığınız sürece katlanılabilir ve zevkli olabilir. Tatile gitmek veya dışarıda yemek yemek istiyorsanız önceden organizasyon yaptığınıza emin olun. Tatil için alternatifleri karşılaştırın, yemek için benzer ama farklı fiyat seçeneklerini veya fırsat sitelerinin tekliflerini değerlendirin.
Emeklilik için birikim yapmak, evlilik ve ev kurmak için para biriktirmek veya çocuğunuzun gelecekteki okul masrafları için hazırlık yapmak gibi uzun vadeli planlar yapıyorsanız, birikimler ve harcamadan azalttığınız miktarlar ile yatırım yapmaya başlamak hedeflerinize ulaşmak için size yardımcı olacaktır. Basit düşünürsek yıl içindeki harcamalarınızdan günde 10 TL tasarruf etseniz, yılda 3,500 TL gibi bir rakamı kenara ayırabilirsiniz demektir.
Tasarruf yapmayı alışkanlık haline çevirin ve yatırıma yöneltin:
Zor günler ve beklenmedik harcamalar için acil durum nakdini bir kenara ayırın. 3 aylık minimum ihtiyacı karşılayacak tutar genelde kabul gören acil durum nakdine karşılık gelecektir. Bu sayede nakit gerektiren beklenmedik durumlarla başa çıkma kuvvetiniz artacaktır. Kendinizi güvende hissedeceksiniz.
Sonuç olarak artan paranızı (meblağı önemli değil) bireysel emeklilik hesabınıza aktarın. Bunun en güvenli ve kaliteli yolu, aylık gelirinizin geldiği dönemlerde (maaşlı çalışanlar için), veya her ayın belirli bir gününde banka hesabınıza düzenli aktarım talimatı vermektir. Bu sayede sanki aylık fatura ödemesi gibi emeklilik hesabınızda para birikmeye başlar. Küçük meblağlar sonunda büyük bir toplama ulaşacaktır. Düzenli aktarım sayesinde hesapta para görüp harcama isteğinizin de önüne geçmiş olursunuz.
Yatırıma aktardığınız paranızın gerçekten doğru yatırım ürünlerinde değerlendirilmesi en önemli noktadır. Eğer enflasyon oranının altında net getiri elde ediyorsanız birikiminiz eriyecektir. Gerçek anlamda yatırımınızın değer kazanması uzun dönemde birleşik olarak sizin büyük meblağlara ulaşmanızdaki en büyük etken olacaktır.
Uzun dönemde birikimlerinizin gerçek getiri sağlaması için biraz riskli ürünlere de yatırım yapmalı ama bunu tutarlı ve uzun dönemli düşünmeniz gerekmektedir. Ülkemizde uzun soluklu yatırım sürecini en iyi destekleyen yapı bireysel emeklilik (BES) sistemidir. Devlet katkısı da büyük bir avantaj olarak birikimlere eklenmektedir.
BES birikimlerinin uzun vadede doğru varlıklara yatırımını ise robo-danışmanlık sistemi kullanan BES’ler sağlayabilir. BES şirketlerinin Portföy yönetim şirketleri ile işbirliği yapabilmesini sağlayan yasal düzenleme mevcuttur. Bu sayede BES şirketinin milyonlarca katılımcısının fon dağılımını profesyonellere devretmek mümkün. Portföy yönetim şirketinin piyasa beklentilerini ve piyasa öngörülerini finansal bir algoritma ile tüm katılımcıların risk beklentisine göre dağıtması ise teknolojiyi kullanması yani Robo danışmanlık ile yürütülebilir.
Bu konuda tüm altyapısı hazır olan Öneriver’in bireysel emeklilik şirketleri tarafından kullanılması ile katılımcıların birikimleri, portföy yönetim şirketleri tarafından rahatlıkla yönetilebilir. Katılımcıya kalan ise sürekli ve tutarlı bir şekilde uzun soluklu düşünerek birikim yapmak olacak. Piyasaları bilmek gerekmeyecek, ne zaman hangi yatırım aracına yönlendirilmesi gerektiği Öneriver’i kullanan Bireysel emeklilik şirketinin ve portföy yönetim şirketinin işi olacaktır.
Öneriver kullanan kurumlar dijital dönüşümün getirdiği avantajlar ile daha fazla varlık yönetecek, müşteri memnuniyetini artıracaklardır. Zor işi Öneriver kurumun katılımcıları adına, yani sizler için, teknolojisi sayesinde yapıyor olacaktır.
Burak Arslanpay
İnfina Yazılım A.Ş.
Genel Müdür Yardımcısı