TKYD Kurumsal Yatırımcı Dergisi /Ocak-Mart 2022 Sayısı
2022 Yılında Neler Olur
Y.Nejat Özek
2021 birçok bakımdan önemli değişimlerin başladığı bir yıl oldu. 2022 yılında da bu değişimin dolu dizgin devam edeceğini, büyük resimde önemli değişiklikler olacağını rahatlıkla ifade edebiliriz. Konuya başlıklar bazında bakalım:
Dijitalleşme Hızlanır
2021 yılında bu başlıkta birçok kurum ciddi dönüşüm planlaması yaptı, ilk projelerini başlattı ve yatırımlarına devam ediyor. Bu konuda öne çıkan başlıkları, video görüşme ile uzaktan müşteri edinimi, robo danışmanlığın artan kullanımı, RPA uygulamalarına yönelim, mobil uygulamalardaki kullanıcı deneyimine daha fazla önem verilmesi ve kurumsal faaliyetlerde toplanan verilerden iş geliştirme için daha fazla faydalanılması olarak sayabiliriz. Sermaye piyasalarında faaliyet gösteren şirketler için yukarıda değinilen başlıklar artık ertelenmemelidir. Elbette her kurum kendi konumlanmasının oluşturduğu ihtiyaçlar doğrultusunda adımlar atacak ve yeni iş yapma şekline uyum sağlayacaktır. Yatırımcıların yakın gelecekte hesap açarken fiziksel işlemlerden tamamen uzaklaşacaklarını, robo danışmanlardan daha fazla hizmet alacaklarını ve kendilerine sunulan arayüz konforuna daha fazla önem vereceklerini öngörebiliriz. Kurumların kendi verimliliklerini artırmaları için veri analitiği ve RPA uygulamaları zaten bir gereklilik olmuştur. Bu başlıklarda yol almamış kurumların daha fazla zaman kaybetmemesi gerektiğini rahatlıkla ifade edebiliriz.
Sektöre yeni giren kurumlar ise kendilerini daha işin başından “Dijital Kurum” olarak tanımlıyor ve tüm iş süreçlerini buna göre organize ediyor. Yani az personel ile çok iş yapmayı hedefliyorlar. Dijitalleşmenin henüz başındayız ama hızlı yol alınıyor. Dijital dönüşümü başlatmadan ve kararlılıkla sürdürmeden rekabetçi kalmak, yeni iş modellerine hızla uyum sağlamak çok zor olacaktır.
Fintech’ler Hızla Yatırım Dünyasına Geliyor
2021 yılında kripto borsası ve e-para şirketleri “sermaye piyasalarının” önemini ve potansiyelini fark etti. Bu çok önemli bir gelişme! Bu şirketler yönettikleri büyük müşteri kitlesine yatırım hizmetleri de sunmak için hızlı bir faaliyete başladılar. Bunların bir kısmı yeni aracı kurumlar veya portföy yönetim şirketi kurdu, bazıları ise mevcut kurumlardan birini satın alarak dönüşüm için kolları sıvadı. Dijitalleşmeyi ön plana çıkartanlar olduğu gibi, tamamen yeni iş modelleri ile fark yaratmayı hedefleyerek bualana girenler de var. Fintech’lerin çok yüksek sayıdaki mevcut müşterilerini dikkate aldığımızda, 2022’de sermaye piyasalarında hem yatırımcı sayısının hızla artacağını hem de hizmetlerin çeşitleneceğini ve zenginleşeceğini kolaylıkla öngörebiliriz. Bu gelişme mevcut kurumlar için yeni iş fırsatları yaratacağı gibi yeni bir rekabet boyutu da ortaya çıkartacaktır.
Sermaye piyasalarında faaliyet gösteren kurumlar bu önemli ve büyük değişim kapsamında neler yapacaklarını çok ciddi düşünmeliler. Zaman kaybetmeden kendilerini konumlandırarak ilk adımlarını hızla atmalılar. Zira girişimci ve cesur gençlerin hayal gücü rekabete dahil oluyor!
Robo Danışmanlık Yaygınlaşıyor
Bu konu 2021’de oldukça aktüeldi. BES’lerin bir bölümü emeklilik birikimi olan bireylere bu konforu ve yeniliği sundular. Sonuçlara bakınca hiç de azımsanmayacak sayıda bireysel emeklilik hesabı sahibinin bu konfordan faydalandığını görüyoruz. Portföylerini Robo Danışmanlığa emanet edeceklerin sayısının giderek artmakta olduğu da bir diğer gerçek. 2022’de bu konuda hizmet sunmayan BES Şirketi’nin kalmayacağını düşünebiliriz.
Diğer taraftan 2021’de robo fonlar da kuruldu ve talep de gördü. Bu sayının da 2022’de artacağını, değişik algoritmaların desteklediği yeni fonların yatırımcıların beğenisine sunulacağını ifade edebiliriz. 2022’de robo danışmanların çok daha sık görüleceği bir alanın da bireysel portföy yönetimi olacağı, burada çok yenilikçi yaklaşımlarla yeni oyuncuların sahaya çıkacağı görülmektedir.
Türk insanı yeniliklere olan ilgisini bu alanda da hemen ortaya koymuştur. Önümüzdeki yıllarda bu alanda çok ciddi bir büyüme ve çeşitlenme olmasını beklemekteyiz. Yani kurumların kullanacağı robo danışmanların başarısı da sektörde bir rekabet faktörü olarak yerini alacaktır..
Yeni İşlem Platformları
Sektörün giderek daha dijital bir yapıya kavuşması ve yeni nesil yatırımcıların beklentileri, esnek hareket edebilen ve hızlı gelişen yeni platformlara önemli bir alan açacaktır. Birçok yeni iş modeli bu tür ortamlara ihtiyaç duymaktadır. Yakından takip ettiğimiz bazı girişimler, bu konuda da yakın gelecekte sektörümüzün hızla zenginleşeceğini göstermektedir. 2022 yılı bu konuda da bolca yenilik ve sürprizleri beraberinde getirecektir.
İnsan Kaynakları
Hızlı gelişmenin önündeki en önemli engel, artan insan kaynakları ihtiyacıdır. Halen mevcut kaynaklar ihtiyacı karşılamaktan çok uzak. Muhtemelen 2022 de böyle gidecek ve Fintech yöneticilerinin en çok zorlandığı başlık olacaktır. Üniversitelerin 3. ve 4 sınıf öğrencilerine yönelik genişletilmiş staj programları yapmak, bu dönemde yeni kaynakları eğitip sonra istihdam etmek ile bu zorluk bir ölçüde azaltılabilir.
Genel Olarak 2022
Bugüne kadar finans kurumları bilgi teknolojilerini çok yoğun kullanıyordu ve bir çok yeni teknolojinin iş hayatında uygulanması bakımından öncü oldular. İçinde bulunduğumuz süreçte ise finans ve bilgi teknolojileri bugüne kadar olduğundan çok daha fazla iç içe geçiyor. Örneğin, 2022’de blokchain uygulamalarının da daha fazla gündemde olmasını bekliyorum.
Teknolojinin getirdiği riskleri ve fırsatları bir arada değerlendirmek, kazan/kazan yaklaşımı ile ön yargısız işbirlikleri yaparak sektöre öncü ve faydalı ürünler sunmak her zamankinden daha önemli olacak. Bu işbirliği anlayışı ile yapılacak ortak projeler Fintech sektörünün gelişmesini ve hizmet çeşitliliği bakımından zenginleşmesini de beraberinde getirecektir.
Dönüşüm başladı ve durdurulamaz bir hızla devam ediyor!
2022 yılı bu dönüşümün içinde olan tüm kurumlar için çok yoğun ve heyecanlı olacak!
Y. Nejat Özek
İnfina Yazılım A.Ş.
Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdür