Neden Algoritmik Trading’i Konuşmalıyız?
İnfina Yazılım Ürün Direktörü Volkan Karakoçak ve Ürün Yönetici Yardımcısı Ufuk Kocacık Kurumsal Yatırımcı Dergisi Ocak-Nisan 2024 sayısı için “Neden Algoritmik Trading’i Konuşmalıyız?” başlıklı yazıyı kaleme aldı.
Algoritmik Trade (Algorithmic Trading), son zamanlarda finans dünyasında hız ve başarıya odaklanan bir trend haline geldi. Öyle ki finans dünyasında artık insan dokunuşlarının yanı sıra bilgisayar kodları oldukça önem taşıyor.
Günümüzde finansal piyasalarda dijitalleşme süreçlerinin ve teknolojik yeniliklerin hızlanması algoritmik trading gibi araçların önemini artırmaktadır. Algoritmik trading, piyasa verilerini anında işleyebilme, hızlı ve etkin işlem yapabilme, işlem maliyetlerini azaltma gibi birçok avantaj sunarak yatırım stratejilerini önemli ölçüde etkilemektedir. Yapay zeka ve makine öğrenimi gibi teknolojilerin entegrasyonuyla, daha sofistike ve veriye dayalı karar alınan süreçlere imkan tanıyarak risk yönetimi ve portföy optimizasyonu konularında kurumlara ve çeşitli büyüklükteki yatırımcı kümelerine büyük faydalar sağlamaktadır.
Algoritmik trading uygulamaları, küresel ekonomik belirsizlikler ve piyasa dalgalanmaları arttıkça değişen koşullara hızlı ve etkili bir şekilde tepki verebilmelidir. Dolayısıyla İnfina Yazılım olarak 2024 yılı ve sonrasında, algoritmik tradingin gelişimini ve potansiyelini yakından takip etmek, bu yenilikleri ürünlerimize entegre etmek ve piyasalardaki değişimlere uyum sağlamak büyük önem arz etmektedir. Bu durum teknoloji partneri olduğumuz kurumlara değer katma amacımızın bir parçasıdır. Şu anda büyüklüğü yaklaşık 18.06 milyar dolar olan Algo-Trade pazarının, 2027 yılına kadar 28,59 milyar dolara ulaşması beklenmektedir. Bu süreçte yıllık bileşik büyüme oranının (CAGR) %12,2 civarında olacağı tahmin edilmektedir.
Türkiye ne durumda?
Türkiye'de algoritmik trade, özellikle finans piyasalarındaki teknolojik ilerlemeler ve global trendlere paralel olarak gelişim gösteriyor. Özellikle bankacılık ve finansal hizmetler alanında öncü olan bankalarımız ve teknoloji şirketlerimiz bugünün gerekliliklerine dünya ortalamasının üzerinde tepkiler vermektedir.
Hızlı işlemlerin ve veri analizinin önem kazandığı günümüzde algoritmik trade, yatırımcılara ve piyasa katılımcılarına önemli kolaylıklar sunmaktadır. Örneğin Türkiye’deki bankalar, aracı kurumlar, yatırım fonları, emeklilik fonları ve sigorta şirketleri gibi kurumsal yatırımcılar, kendileri ve müşterileri için algoritmik sistemler kullanmaktadır. Bu sayede kurumlar; hızlı veri işleme, düşük maliyetli ve hatasız işlem yapma, karmaşık stratejiler uygulama, arbitraj olanaklarından yararlanma, likidite yaratma ve piyasa koşullarına hızlı uyum sağlama gibi birçok avantajdan yararlanmaktadır.
Biz neler yaptık?
2023 yılı İnfina’nın algoritmik trade piyasasında dikkate değer yenilikler yaratarak sektörde öne çıktığı bir yıl olmuştur. Geliştirdiğimiz algoritmik trade ürünleri, piyasa verilerini derinlemesine analiz edebilen ve anlık piyasa dalgalanmalarına hızla tepki verebilen gelişmiş algoritmaları içermektedir. Bu sene Türkiye’nin ilk 3 bankasından biriyle ürünümüzün PoC sürecini tamamladık ve aşağıda yer alan iki algo-trade ürünümüzün lansmanını gerçekleştirdik.
OKS (Otomatik Kotasyon Sistemi)
BIST Piyasa Yapıcılık Programı’ndaki piyasa yapıcıların fiyat kotasyonlarını otomatik olarak yönetmesine olanak tanıyan OKS, bu sayede işlem hızını ve verimliliğini artırırken, aynı zamanda piyasa likiditesini de destekliyor. Böylece kurumların Borsa İstanbul bünyesinde bulunan Pay ve VİOP piyasa yapıcılık programlarında daha verimli olabilmelerine imkan veriyor. Bu durum kurumların itibarlarını ve görünürlüğünü artırdığı gibi borsanın gelir paylaşımına katılmalarına olanak tanıyor.
Otomatik Al-Sat Yeteneği: Sistem, BIST VIOP içerisinde bulunan piyasa yapıcılık uygulamaları için otomatik kotasyon stratejileri oluşturabilme yeteneği sunuyor.
Emir Yönetimi Entegrasyonu: OKS, oluşturulan kotasyon emirlerinin otomatik olarak emir yönetim sistemi üzerinden borsaya iletilmesini ve işlem yapılmasını sağlıyor.
OAS (Otomatik Arbitraj Sistemi)
Otomatik Arbitraj Sistemi, BIST Pay ve BIST VIOP piyasalarında farklı vadeler arasında menkul kıymetlerin fiyat farklılıklarını tespit ederek, bu fırsatlardan yararlanmak için otomatik arbitraj işlemleri yapıyor. OAS, piyasa verilerini ilgili kıymetlerin 10 kademe derinliğine kadar sürekli olarak analiz edip arbitraj fırsatlarını hızla belirleyerek, kurumlara ve kurumların yatırımcılarına daha düşük işlem maliyeti, daha yüksek hız ve yüksek likidite sağlıyor. Bu da kurumların kârlılıklarını maksimize etmelerine yardımcı oluyor.
OAS, İnfina’nın sahip olduğu emir yönetim sistemi olan Infleks Trade ile tam uyumlu çalışabildiği gibi diğer emir yönetim sistemleriyle de entegre olabilmektedir. Bu süreçte entegrasyon, risk yönetimi ve otonom sistemimize ilave edilecek bariyerler (pre-trade compliance) gibi konularda ekibimizin 15 yıllık emir yönetim sistemi tecrübesinden faydalandık.
Bu yıl neler yapacağız?
Otomatik Arbitraj Sistemi’nin 2024 planlarında daha büyük hacimler, yeni varlık sınıfları ve veri kümeleri ile çalışarak yarının gerekliliklerine hazırlanmak var. Buna farklı piyasalar arasında arbitraj işlemleri yapmak (VIOP-Equity veya Equity-VIOP) örneğini verebiliriz. Bu bağlamda, İnfina'nın 2024 vizyonu, algoritmik trade alanında yenilikçi ve sürdürülebilir bir vizyon sunuyor.
2024 yılı ürün stratejimize uygun olarak devreye alınacak bu özelliklerle birlikte kullanıcılarımızdan gelen istekler de ürün kapsamına dahil edilecektir. Bu yaklaşımla birlikte sektöre “Tailor Made” çözümler sunma olanağına kavuşuluyor. Hayata geçirmek istediğiniz fikirleri esnek altyapımız ve yüksek işgücü kapasitemizle karşılamaya hazır olduğumuzu ifade etmekten memnuniyet duyuyoruz.